8 Kasım 2015 Pazar

Zaha HADİD


Zaha Hadid (Arapça: زها حديد, d. 31 Ekim 1950Bağdat, Irak), Irak asıllı İngiliz vatandaşı, dekonstrüktivist mimar.
Zaha Hadid 1950’de Bağdat'ta doğmuştur. Londra Architectural Association okulunda mimarlık okumadan önce Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik Bölümünü bitirmiştir. Mezuniyetinden sonra okulundaki hocaları ile 1977’de ortağı olduğu Office For Metropolitan Architecture'da çalışmaya başlamıştır.
1980’de kendi Londra merkezli bürosunu kurmuştur. 1980'lerde Architectural Association’da ve Dünyanın başka yerlerinde prestijli kurumlarında ders vermiştir. Graduate School of Design’da, Harvard üniversitesinde, illinois üniversitesinde, Hamburg’daki Hochschule für Bildende Künste’de, Knowlton mimarlık okulunda egitmenlik yapmıştır. American Academy of Arts and Letters’ın onur üyesi olmuştur. Şu anda Viyanada uygulamalı sanatlar üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.
Pek çok uluslar arası yarışmanın kazananı olan Hadid’in, teorik, etkili, kalıpları yıkıcı olan projelerinin pek çoğu başlarda inşa edilmemiştir. Özellikle Hong Kong’daki Tepe kulübü (1983), Galler’deki Cardiff Körfezi opera binası (1994). 2005’te İsviçre’deki Basel Kumarhanesi projesiyle ödül almıştır.
2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü'nü alan ilk kadın mimar olmuştur. Daha öncesinde mimariye olan katkılarından dolayı CBE'ye layık görülmüştür. Ayrıca Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden onur diploması almıştır. Zaha Hadid’in Mimarlık bürosu 350’den fazla çalışanı ile Londra da bulunmaktadır. 2008’de Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesinde 69uncu olmuştur.
Hadid, son zamanlarda Irak Hükümeti tarafından Irak’ın Merkez Bankasına yeni bir bina tasarlaması için görevlendirilmiştir. Bu proje kendi ülkesi için yaptığı ilk proje olacaktır. Diğer bir görevi de şubeye ait kayıt binasını, Pierres Vives ve Montpellier’deki Hérault’u da içermektedir.

Uygulanmış projeleri

  • 1994: Vitra yangın istasyonu, Weil am Rhein, Almanya
  • 2001: Kuzey Hoenheim araba parkı, Hoenheim, Fransa
  • 2002: Bergisel Kayak pisti, İnnsbrück, Avusturya
  • 2003: Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi, Cincinnati, Ohio, ABD
  • 2005: BMW Merkez Binası, Leipzig, Almanya
  • 2005: Ordrupgaard ek binası, Kopenhag, Danimarka
  • 2005: Phaeno Bilim MerkeziWolfsburgAlmanya
  • 2006: Meggie’s Centres Victoria Hastanesi, Kirk Caldy, İskoçya
  • 2006: Tondonia Şaraphane Otağı, Haro, İspanya
  • 2007: Eleftheria Meydan Yenilemesi, Lefkoşa, Kıbrıs
  • 2007: Hungerburgbahn Yeni İstasyonları, İnnsbrück, Avusturya
  • 2008: Chanel Mobile Sanat Pavyonu (Dünya Çapında), Tokyo, Hong Kong, Newyork, Londra, Paris, Moskova (2006-2008)
  • 2008: Köprü Pavyonu, Zaragoza, İspanya
  • 2009: Johann Sebastian Bach Pavyonu, Manchester uluslar arası festivali, Manchester, Birleşik Kralllık
  • 2010: CMA CGM Kulesi, Marseille, Fransa
  • 2010: MAXXI Ulusal XXI. Yüzyıl Sanatları Müzesi, Roma, İtalya (2010 Stirling Ödülü)
  • 2010: Guangzhou Opera Binası, Guangzhou, Çin Halk Cumhuriyeti
  • 2012: Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Bakü, Azerbaycan

Villa Savoye



  Mimarın en ünlü ve en çok konuşulan eserlerinden biri olan bu villa, aynı zamanda mimarlık tarihi açısından da bir köşetaşı olarak görülür. Mimarın ilk eserlerinden biri olan ve daha sonra devam edecek olan beyaz villalar dizisinin de ilk örneği olan bina, soylu ve zengin bir aile olan Savoye ailesi tarafından verilen sipariş üzerine tasarlanmıştı. Ailenin temel motivasyonu hafta sonları şehir hayatının stresinden kaçabilecekleri bir kır evi sahibi olmaktı. Bu ev için seçilen yer ise Paris’in batısında bulunan Poissy bölgesiydi. Le Corbusier burada, sonraları bir ikon haline gelecek olan o beyaz, sanki uçup gidecekmiş gibi görünen modern mimari mucizesini işte burada, el değmemiş doğanın ortasında yarattı. 
  Villa Savoye, içeriyle dışarısı arasındaki keskin ayrımı yok eden akışkan yaşam alanlarının yanısıra, bizzat Le Corbusier’nin derslerini de şekillendirilen modern tasarım prensiplerinin yetkin birer uygulamasını göstermesi bakımından da önemlidir. Yeni bir mimarinin beş ilkesi olarak da bilinen bu prensipleri bina üzerinden kısaca incelemek gerekirse: Birincisi, yaşam alanlarını açık tutmak için sütun kullanımı ve nemli, karanlık odalardan uzak durup mümkünse aileye arabalarını park edebilecekleri bir alan açmak. İkinci olarak, evin belli kısımlarıyla bağlantılı olan ve yine yaşam alanını maksimize etme prensibine dayalı, güneş ışığı alan ve bitkilerin yetiştirilebileceği bir çatı terası. Üçüncü ilke olarak yine burada gördüğümüz gibi kiriş, kolon ve levhaları doğru kullanarak mümkün olduğunca açık planlı bir ev yapmak ve iç mekânlar arasında akışkanlık sağlamak. Ayrıca yine bu sayede yapının sisteminden bağımsız bir dış cepheye sahip olmak. Ve son olarak da dikey değil yatay pencereler kullanarak panoramik ve dolayısıyla da daha dinamik bir manzaraya sahip olmak.
  İnşaatı 1929 yılında bitmiştir. Dökme betonarme malzemesini ağırlıklı olarak kullanılmıştır.

Dans Eden Ev


Dans Eden Ev (ÇekçeTančící důmHollanda kökenli bir sigorta şirketi olan Nationale-Nederlanden’in Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ın şehir merkezinde inşa ettirdiği binasına verilen takma isimdir.

Mimarları Frank Gehry ve Vlado Milunić tir. 1992 de başlanan inşası 1996 da bitmiştir.

Orijinal olarak Fred Astaire ve Ginger Rogers’a adandığı ve dans eden iki partneri sembolizce ettiği için Fred and Ginger olarak adlandırılan bu yapı bölgede yaygın olan BarokGotik ve Art Nouveau binalar arasında oldukça dikkati çekiyor. Yapıya verilen başka bir isim de "Sarhoş Ev"’dir.
Çatı katında bir Fransız restoranının yer aldığı binada birkaç adet uluslararası firmanın ofisleri bulunmaktadır.


Leed Sertifikası

LEED Sertifikası, dünyada ve Türkiye’de en çok tercih edilen Çevreye Duyarlı Yapı Sertifikasıdır. LEED Sertifika Sistemi’nin sahip olduğu farklı değerlendirme sistemleri ile LEED Sertifikası tüm yapı türleri için alınabilmektedir. Binaların sahip olduğu özelliklere göre LEED AP tarafından yapılan puanlama sonucunda, bina aşağıdaki 4 sertifika seviyesinden birisi ile LEED Sertifikası alabilmektedir.

LEED Sertifika Seviyeleri:
CERTIFIED: 40-49
SILVER: 50-59
GOLD:60-79
PLATINIUM: 80+

LEED Sertifikasının alınması bir süreçtir. Bu süreç en basit haliyle aşağıdaki gibi açıklanabilir:

1- Kayıt Formu’nun doldurulması ve Kayıt ücretinin ödenmesi,
2- LEED Online üzerinden dokümantasyon sürecinin yürütülmesi.
3- LEED Tasarım Kredileri için gerekli bilgilerin toplanması ve kredilerin doldurulması.
4- Sertifikasyon ücreti en geç bu aşamaya kadar ödenmelidir.
5- Tasarım kredileri için değerlendirmenin yapılması.
6- Tasarım kredileri için Final değerlendirme yapılması (Opsiyonel)
7- LEED İnşaat Kredileri için gerekli bilgilerin toplanması ve kredilerin doldurulması.
8- İnşaat kredileri için değerlendirmenin yapılması.
9- İnşaat kredileri için Final değerlendirme yapılması (Opsiyonel)
10- Değerlendirme Sürecinin sonunda Sertifika Seviyesinin Belirlenmesi


Sürdürülebilir Geleceği Tasarla 2015



Avrupa’nın en büyük 10’uncu inşaat şirketi olan ve dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 37’inci sıraya yükselen Rönesans Holding, Türkiye’nin geleceğini tasarlayan gençleri desteklemeye devam ediyor. Holding tarafından bu amaçla ikincisi düzenlenen “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” projesi kapsamında bu yıl,  mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin katılacağı iki ayrı yarışma düzenlenecek.  
“Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler” temalı yarışmada amaç, sürdürebilirlik kriterlerine uygun çevre dostu sistemlerinin kullanıldığı konsept tasarım ve projelerin oluşturulması... Gençlere yaratıcılık ve kendi geleceklerini tasarlama fırsatı sunan yarışmada aynı zamanda, yeşil ve çevre dostu malzeme kullanımıyla yapım teknikleri konusunda yeni yaklaşım sunan alternatif fikirlerin de üretilmesi hedefleniyor. 
Hedef 5 Yıl İçinde, 10 Bin Gence Ulaşmak 

Bu önemli projeyle ilgili açıklama yapan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanıİpek Ilıcak Kayaalp, Türkiye’de sürdürülebilir ve çevreci tasarımı desteklemekten duydukları mutluluğu paylaşıyor.
"Eğitim alanında çocuklarımıza ve gençlerimize yaptığımız yatırımlar bizi çok heyecanlandırıyor. Çünkü her zaman altını çizdiğimiz gibi, bu alanda yaptığımız her yatırım, attığımız her adımın ülkemizin geleceğine yapılmış bir yatırım olduğuna inanıyoruz” diyen Ilıcak, bu yarışmada da Rönesans olarak önceliklerini “Geleceği tasarlayan gençlerimize sürdürülebilirlik kavramının önemini hissettirmek” olarak özetliyor. Ilıcak, Rönesans Holding’in bu konuda hedefinin, 5 yıl içinde en az 10 bin gence ulaşmak ve sürdürülebilirlik kavramıyla yalın mimari hakkında farkındalığı artırmak olduğunu da ekliyor. 

Lumion 6

  

Ve beklenen program görücüye çıktı. Lumion 6

  Lumion mimarlar için görselleştirme yazılımıdır. Mevcut iş akşına mükemmel bir şekilde uyum sağlıyor ve 3D CAD tasarımların videoya, görsellere ve canlı bağlantılı (online) 360 sunumlarına dönüşmesine olanak veriyor. Ortam, malzeme, aydınlatma, objeler, yeşillik ve ilgi uyandıran efektler ekleyerek tasarıma hayat katılabilir. Lumion'u öğrenmesi ve kullanması kolay, bu nedenle etkileyici görseller oluşturmak artık 3D uzmanlarının tekelinde değil.

  Dünyanın dört bir yanındaki tasarım profesyonelleri, hızlı, etkileyici görseller ve içinden geçilen videolar için Lumion'u kullanıyor. Basit iş akışı, kullanım kolaylığı ve ultra hızlı renderi ile beğenilen Lumion, en iyi 100 mimari firmanın 51'i tarafından kullanılıyor.

Lumion 6'daki Yeniliklerden Bazıları
  • Gelişmiş malzemeler, yansımalar, gölgeler ve aydınlatma için yeni teknolojiler,
  • Geliştirilmiş malzeme yüzeyleri ,
  • Birçok yeni ve geliştirilmiş efektler,
  • Geliştirilmiş gökyüzü gerçekçiliği,
  • Hareketli 3D insan için siluet stili,
  • 216 yeni ağaç ve bitki,
  • aXYZ Design'dan 20 yeni hareketli 3D insan varyasyonu,
  • 20 yeni ses,
  • Araç içinde insan seçeneği,
  • Lumion Pro'nun kendi PureGlass® teknolojisi ile oluşturulmuş 80 yeni Advanced Glass malzemeleri,
  • 3D CAD programları ile mükemmel iletişim için geliştirilmiş birlikte çalışabilme özelliği,
  • Photo Mode'da geliştirilmiş render performansı.

Ürünler hakkında daha detaylı bilgi almak için:
FGA Mimarlık
T: 
0 850 333 5070
W: www.fga.com.tr 

Ücretsiz İnternet Sitesi

  Günümüzde her internet kullanıcısı kendi internet sitesi olması isteği ile birçok denemede bulunmuştur. Bu denemeler bazen başvurulan sitenin zorluğu bazen talep ettiği ücret nedeniyle çoğunlukla sadece deneme olarak kalmıştır. Bu yazımızda birkaç ÜCRETSİZ web sitesi yapma adresleri üzerinde duracağız.

1. Wix
 Gayet kolay bir arayüze sahip sitemiz sayesinde yapboz yapar gibi bir siteye sahip olabiliyoruz. Önerilen şablonlar ile ben uğraşmak istemiyorum diyerek bir şablon ile başlayabilirsiniz sitenize.
 Mobil erişimde mümkün sitemize.
 http://tr.wix.com bu link ile siteye erişebilirsiniz.

2. Simple Site
  Yine kolay bir arayüze sahip bu sitemizde. Kayıt olduktan sonra sağ tarafta bulunan panelden sitenizi düzenleme imkanı bulabilirsiniz. 1 TL ücret karşılığında kendi alan adınıza sahip olmanıza olanak sağlayan site bu şekilde birçok rakibinden farklı bir yöntem denemekte.
 http://www.simplesite.com.tr bu link ile siteye erişebilirsiniz.